Könyv 7, 8, 9 éves gyereknek

Sokszor kérdezik, hogy hány éves kortól ajánlom Howard történeteit, és erre nem olyan egyszerű válaszolni. Leginkább azt szeretem kiemelni, hogy a biztonsággal olvasók számára ajánlom, de éppen abból a célból íródott a könyv, hogy eljuttassuk a gyerkőcöt erre a szintre, szóval, kicsit olyan ez, mint a 22-es csapdája. Biztonsággal olvasson, hogy el tudja olvasni, ettől nő a szövegértése valamint a rutinja, és el tudja olvasni… Hogy értem ezt?

Szerintem a legfontosabb dolog egy alsós életében az, hogy értő olvasó legyen. Szóval, először olvasson, aztán olvasson rendszeresen, aztán olvasson biztonsággal, és végül értőn. Ezek nem hivatalos fokozatok, ezeket én találtam ki, miközben próbáltam magamban szétválasztani a szinteket.

Az első szinten nyilván az szerepel, hogy egyáltalán olvasson, illetve szeresse meg hallgatni, ha olvasnak neki. Olvassa el önállóan a leckéjét, a boltban válassza ki a hosszú szemű rizst, utazás közben találjon értelmes szavakat a rendszámok között, meg ilyenek. Mindenféle helyzetben lehet kicsit ösztönözni, hogy ráálljon a szeme a szembejövő szavakra.

A második szint, az az esti együtt olvasás, felolvasás, mesélés kategória. Valamelyik napszakban olvasnia kell, hogy legyen valami rendszer a dologban. Nem baj, ha apu olvas fel, de kövesse ő is a szöveget. Elolvashatja a mondatok utolsó szavait például. Olvasni jó. Együtt meg pláne. És ide már megfelel a Howard sorozat.

A harmadik szint, hogy biztonsággal olvasson. Ez már keményebb. Biztos vannak jó trükkök erre, (meg csodagyerekek, csoda anyák), én azt csinálom a nyolc éves fiammal, hogy amit elolvas, azt utána én is felolvasom neki. Így észreveheti a félreolvasásokat, vagy összerakhatja a bonyolultabb gondolatokat a fejében, és továbbra is érdekelheti a könyv. Akkor is, ha még fárasztja a számára hosszabb szövegrész. Ennek gyakorlásához a Leonardo lovagot is ajánlom.

Végül elérkezünk az értő olvasás szintjére. Aki érti amit olvas, annak minden könnyebbé válik. A szöveges matematikai feladatok is. Ötödiktől jön például a töri és egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi idő alatt tudja elolvasni a házit a srác, és aztán abból mennyit ért meg. Annak, aki nincs a megfelelő szinten, kínszenvedéssé válik a tanulás. Ellenben nem lehet megjósolni, ki mikor érkezik ide.

Ezzel vissza is értünk az eredeti kérdéshez. Kinek ajánlom a könyveimet? Felolvasáshoz, együtt olvasáshoz, önálló olvasáshoz is, attól függ, hogy hol tart a gyermek. Eredetileg 7-8-9 éves korban a legklasszabb, mert Howard is egy kilenc éves fiú, (vagyis nyolc éves és még valamennyi). Így a legkönnyebb beleképzelnie magát a történetbe. De van példa, amikor 10-11 éves olvasta el az egyik sztorit, és teljesen rendben volt neki.

Szóval, nincs könnyű válasz, de azért remélem, segítettem! 😀

Kezdetnek tölts le egy novellát, és olvassátok el együtt. Vagy hallgassátok meg hangoskönyv formátumban. Vagy olvassátok a Kutyaházas esetet, és közben hallgassátok is… 😀